< terug naar nieuwsoverzicht

circular-plastics-alliance-black-friday-02
24 november 2023
Black Friday: hoe shop je duurzaam tijdens de grootste uitverkoop van het jaar?

Het is weer die tijd van het jaar, wanneer de winkels stunten met aanbiedingen en de online wereld barst van de kortingscodes. Black Friday, de dag die bekend staat om zijn enorme deals en koopjes. Maar laten we eerlijk zijn, deze winkelgekte heeft ook een schaduwzijde als het gaat om duurzaamheid. De verpakkingen, pakketjes en dozen vliegen je om de oren en laten we tegelijkertijd ook even stilstaan over hoe die pakketjes bij je aan de deur worden bezorgd. Toch kunnen we nog steeds genieten van de kortingen en tegelijkertijd onze impact op het milieu minimaliseren, mits bedrijven, maar ook particulieren rekening houden met bepaalde duurzaamheidsnormen tijdens Black Friday.

 

Duurzame Black Friday stappen voor bedrijven

Bedrijven zijn het middelpunt van de hele Black Friday gekte en daarom moeten bedrijven zich bewust worden van de impact die ze hebben tijdens Black Friday. In plaats van alleen te streven naar goede verkoopcijfers, moeten bedrijven zich ook richten op duurzaamheid tijdens deze jaarlijkse winkeldag. Een aantal stappen die bedrijven zouden kunnen zetten om hun impact op het milieu te minimaliseren tijdens Black Friday zijn als volgt:

Verzend milieuvriendelijk

Maak gebruik van duurzame verzendmethoden en moedig klanten aan om te kiezen voor verzendingsopties met een lagere milieubelasting, zoals groene koeriersdiensten.

Minimaliseer verpakkingen

Ontwerp je verpakkingen zo efficiënt mogelijk om verspilling te minimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld verpakkingen die precies passen bij de grootte van het product om overbodig vulmateriaal te voorkomen.

Gebruik gerecyclede verpakkingen

Wil jij als bedrijf echt bijdragen aan een circulaire economie? Investeer dan in verpakkingsmaterialen die gemaakt zijn van gerecycled karton of papier. Dit vermindert de vraag naar nieuw materiaal en vermindert daarnaast ook verpakkingsafval.

Voer educatieve campagnes

Informeer klanten over de milieu-impact van hun aankopen en moedig bewuste keuzes aan. Dit kan worden gedaan via e-mailmarketing, sociale media of via de website of webshop van het bedrijf.

Duurzame productselectie

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om duurzamere producten en merken te promoten tijdens de Black Friday-deals. Denk aan producten gemaakt van gerecyclede materialen, energiezuinige apparaten of aan ethisch geproduceerde kleding. Uiteraard is dit niet voor elke branche van toepassing.

 

Duurzame Black Friday stappen voor particulieren

Niet alleen bedrijven moeten hun ecologische voetafdruk verkleinen tijdens Black Friday, ook de klanten zelf kunnen kun steentje bijdragen.

Shop bij lokale ondernemingen

Steun lokale bedrijven en verminder je ecologische voetafdruk door te winkelen bij lokale winkels. Niet alleen ondersteun je de winkels in de gemeenschap, maar je vermindert ook de noodzaak van lange transportafstanden, wat de impact op het milieu verkleint.

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Een volgende actie om je ecologische voetafdruk te beperken is door kwaliteit te kiezen boven kwantiteit. In plaats van tien goedkope items te kopen, kun je ook investeren in één kwaliteitsproduct dat langer meegaat. Dit bespaart niet alleen geld op de lange termijn, maar vermindert ook de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door wegwerpartikelen.

Vermijd impulsaankopen

Voordat je je winkelwagentje volgooit met deals, is het verstandig om een lijstje op te stellen van dingen die je echt nodig hebt. Bedenk voor jezelf wat heb ik echt nodig en wat zijn impulsaankopen? Door bewust te kiezen voor producten die je nodig hebt, verminder je verspilling en draag je bij aan duurzaam shoppen.

Doe aan upcycling

Als laatste kun je in plaats van gloednieuwe producten te kopen, ook overwegen om gebruikte items te upcyclen. Vintage winkels en tweedehandswinkels bieden vaak unieke vondsten die je kunt opknappen en een nieuw leven kunt geven. Ook met Black Friday kun je dus bijdragen aan een circulaire economie.

 

Conclusie

Laat Black Friday niet alleen een dag van koopjes zijn, maar ook een dag van bewuste keuzes, waar zowel bedrijven als particulieren verantwoordelijk voor zijn. Door bewuste keuzes te maken, zoals het gebruik van duurzame verpakkingen, minimaliseren van verpakkingen, lokaal winkelen en meer, kunnen we deze jaarlijkse winkeldag omvormen tot een viering van verantwoord consumeren.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.