Naarmate de energiecrisis op het continent verergert, heeft dat weerslag op de elektriciteitsprijzen en gevolgen voor de activiteiten van kunststofrecyclingfaciliteiten, waardoor de overgang naar circulariteit in gevaar komt.
“Het stopzetten van de recyclingactiviteiten zal een onmiddellijke, negatieve impact hebben op het plastic afvalbeheer in Europa”, zegt Ton Emans, President van Plastics Recyclers Europe. “Als we een circulaire economie in Europa willen stimuleren, moet kunststofrecycling worden beschouwd als een belangrijke industriesector waarop de inspanningen van de lidstaten zich moeten richten om zich te beschermen tegen de gevolgen van hoge elektriciteitsprijzen”.
Kunststofrecyclingfaciliteiten draaien 24 uur, 7 dagen per week, wat betekent dat energiebedrijven een van de drie belangrijkste kostenfactoren zijn, na arbeid en onderhoud, en ongeveer 15-20% van de totale operationele kosten vertegenwoordigen. Echter, gezien de 400% stijging van de prijzen, zijn energiekosten nu de nummer één uitgave geworden, die tot 70%[1] van de OPEX vertegenwoordigen. Dit maakt het bijna onmogelijk voor recyclingbedrijven om break-even te draaien en betekent dat zonder tussenkomst van de Europese Commissie en de lidstaten veel bedrijven zullen sluiten.[2]
De weg banen naar een koolstofarme EU-economie tegen 2050 kan daarom alleen gebeuren met de bijdrage van de recyclingindustrie, aangezien kunststofrecycling de laagste CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met andere afvalbeheeropties zoals verbranding of storten.
Het recente EU-beleid en de mondiale ontwikkelingen hebben enorme investeringen in de plasticrecyclingcapaciteiten op het continent gestimuleerd, terwijl de schommelingen in de energieprijzen deze inspanningen tot stilstand zullen brengen. Dat zal rampzalige gevolgen hebben voor de Europese recyclingindustrie.
[1] PRE interne enquête.
[2] ASSORIMAP kondigde aan dat 40% van de recyclingactiviteiten in Italië moesten worden stopgezet. Meer hier.
Plastics Recyclers Europe (PRE) is een organisatie die de stem vertegenwoordigt van de Europese plasticrecyclers die plastic afval verwerken tot hoogwaardig materiaal dat bestemd is voor de productie van nieuwe artikelen. Recyclers zijn belangrijke facilitators van de circulariteit van kunststoffen en de transitie naar de circulaire economie.
Kunststofrecycling in Europa is een snelgroeiende sector met een omzet van meer dan € 7,7 miljard, 9,6 miljoen ton geïnstalleerde recyclingcapaciteit, meer dan 650 recyclingfaciliteiten en meer dan 20.000 werknemers.
Bron bericht Plastic Recyclers Europe: www.plasticsrecyclers.eu