< terug naar nieuwsoverzicht

Circular Plastics nieuwsbericht
28 januari 2021
Duitsland verplicht aandeel recyclaat

Horeca moeten herbruikbare verpakkingen aan gaan bieden, het statiegeld wordt uitgebreid en er komt een minimumverplichting recyclaat: Duitsland heeft flinke ambities met de vernieuwde verpakkingswet.

Het Duitse federale kabinet heeft vandaag ingestemd met wijziging van de Verpackungsgesetz, op voorstel van milieuminister Svenja Schulze. Drankflessen van pet moeten vanaf 2025 uit tenminste 25 procent gerecycled plastic bestaan. Vanaf 2030 wordt de minimumverplichting verhoogd naar tenminste 30 procent. Het gaat dan bovendien gelden voor alle niet-hervulbare flessen, dus ook van andere soorten plastic dan pet. Fabrikanten kunnen zelf bepalen of ze dit quotum per fles willen halen of gespreid over een jaar in verhouding tot hun gehele flessenproductie.

Statiegeld
Het statiegeldsysteem wordt vanaf 2022 uitgebreid naar drankblikjes en alle drankflessen van wegwerpplastic. Momenteel gelden er nog uitzonderingen voor bepaalde dranken, zoals koolzuurvrije vruchtensappen of gemengde alcoholische dranken. In de toekomst wordt in principe statiegeld geheven op alle drankflessen van wegwerpplastic. Voor melk en andere zuivelproducten geldt een overgangsperiode tot 2024.

“Oude drankflessen van kunststof voor eenmalig gebruik zijn niet alleen afval, maar waardevolle grondstof voor nieuwe flessen. Als ze per type worden ingezameld, wordt recycling gemakkelijker. En met statiegeld wordt het ook makkelijker om ze te verzamelen”, zegt Schulze.

Herbruikbaar in de horeca
Overal waar afhaalmaaltijden worden verkocht, moeten vanaf 2023 herbruikbare verpakkingen worden aangeboden. Dit moet volgens Schulze de nieuwe standaard worden voor onderweg. De herbruikbare optie mag niet duurder zijn dan de wegwerpvariant, en beschikbaar zijn voor alle maten eten en drinken. Er is wel een uitzondering voor zaken met vijf of minder werknemers en een winkeloppervlakte van maximaal 80 vierkante meter. Zij moeten klanten wel zelf herbruikbare verpakkingen mee laten nemen om te vullen.

Schulze: “Consumenten moeten overal kunnen kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit tot veel goede oplossingen zal leiden, ook voor de leveringsdiensten. Dit is een belangrijke stap in de richting van het indammen van de vloedgolf van verpakkingen in de to-go sector.”

Eerste stap
De laatste wijziging is dat aanbieders van online marktplaatsen en fullfilmentdiensten moeten gaan controleren of de producenten op hun platform wel zijn opgenomen in het verpakkingsregister en zich houden aan de verpakkingswet.

De aanname door het federaal kabinet is de eerste stap in het realiseren van de vernieuwde verpakkingswetgeving. Hierna moeten de Bondsdag en de Bondsraad de wijzigingen nog goedkeuren.

Bron: AfvalOnline, klik hier voor het originele artikel.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.