< terug naar nieuwsoverzicht

Circular Plastics - folie en bag
6.-Circular-plast.-Fect-box_0080.jpg
5.-Circular-plast.-Fect-box_0078.jpg
4.-Circular-plast.-Fect-box_0077.jpg
3.-Circular-plast.-Fect-box_0075.jpg
28 februari 2023
Duurzame klapkrat voor lang efficiënt verpakken

Artikel Bloemenkrant:

Circular Plastics nam in 2020, binnen 1 jaar na haar oprichting het initiatief om met een werkgroep vanuit de 3 grotere bloemenexporteurs een duurzame kunststof klapkrat te ontwikkelen ter vervanging van eenmalige kartonnen zogenaamde AA-dozen die voor horizontaal transport van bloemen standaard worden ingezet als exportdoos, afgestemd op de afmetingen van de legbladen van de Deense karren van Container Centralen.

Naast een ecologisch voordeel bij een transitie van een eenmalige omverpakking naar een duurzame verpakking die gedurende een technische levensduur van 7 jaar kan worden gebruikt was het realiseren van een economisch voordeel een belangrijke hoofd doelstelling.

Immers bij het gebruik van 100.000 tot wel 500.000 eenmalige kartonnen dozen door de individuele deelnemers van de project groep door een circulaire duurzame klapkrat leerde de calculaties dat transitie naar een meermalige kunststof FECT box bij een levensduur van 7 jaar een besparing op inkoop kosten zou realiseren van Euro 8mio en bij een levensduur van 5 jaar Euro 5mio.

Uiteraard is de klapkrat bij aanschaf duurder. De terugverdientijd is echter met een omslagpunt van slechts 18 maanden zeer interessant.

Uitdagend

De afmeting van de klapkrat was met een gewenste lengte van 1250 mm technisch zeer uitdagend voor het designteam. De klapkrat heeft immers bewegende zijwanden, die scharnieren. Dit maakt het mogelijk om tot op een hoogte van 13 stuks in een kolom te stapelen. Met een inhoud van elk 25 kilogram is de krat tijdens transport op de verpakkingslijnen en ook in de vrachtwagen in staat om deze statische en dynamische belasting te kunnen dragen zonder te bezwijken. Dat gedurende 24 heen- en retourtrips per jaar en dat 7 jaar lang.

De benaming FECT is een afkorting gebaseerd op For Efficient Container Centralen Trolley/Transport. Bij retourtransport wordt de box ingeklapt en reduceert daarmee tot 80% in volume voor efficiënte belading van de karren die dan met geen 13 stuks maar zelfs met meer dan 75 stuks inclusief deksel kunnen worden beladen.

Door de speciale stapelranden van de FECT ontstaat er bovendien een stabiele stapel op de karren en wordt er dus ook bespaard op inzet en huur van 3-4 ondersteunende liggende legbladen die niet meer nodig zijn.

Informatie

Ook is er veel aandacht besteed aan de informatie die per individuele krat wordt toegevoegd. Zo zijn er per FECT-box 2 labels geplaatst. Iedere krat heeft bovendien een unieke eigen barcode en QR-code en kan in de gehele logistieke keten worden getraceerd. Daarvoor levert Circular ook een speciale bekroonde hi-tech RTI blockchain-techniek .

Op de korte zijden zijn er niet alleen een stickervlak van 10×10 cm opgenomen maar is er ook gedacht aan het plaatsen van 4 mogelijke afmetingen van voorbedrukte kaartjes als informatiedragers. Ook kan op de korte zijden met een ventilatierooster de luchtcirculatie worden geregeld. Door lamellen kan via een eenvoudig schuifmechanisme de luchtcirculatie via een opening tussen 11 en 50% variëren om in te spelen op diverse seizoenen met afwijkende temperaturen en luchtvochtigheid.

Ook de bodem draagt bij aan de vochthuishouding door een intelligent drainagesysteem. Daarbij wordt overtollig vocht na het verpakken van bloemen direct uit water, zeer gereguleerd afgevoerd zonder de bloemknoppen te bereiken. Zo is er dus, naast uitstekende mogelijkheden van informatieoverdracht, maximaal aandacht besteed aan de kwaliteit en uiteindelijk het optimale vaasleven van de bloemen.

Brug

Een zeer innovatieve oplossing is ook de vervanging van eenmalige elastiekjes om het schuiven van de bloemen in de kartonnen dozen tegen te gaan. Een fraaie, in hoogte verstelbare zogenaamde en innovatieve “bridge” die de beide zijwanden met elkaar verbindt, staat toe dat de boxen worden overladen. De in hoogte verstelbare brugverbinding zorgt ervoor dat de bloemen altijd keurig op hun plaats onder de zijwanden in positie worden gehouden. Zo kan het deksel prima passend worden geplaatst. Het pakket van bodem en deksel kan op automatische lijnen worden aangeboden aan de omsnoeringmachines, die via de speciale geleidingen in bodem en deksel een mooi pakket tussen de bodem en deksel verzorgen.

De FECT-box kan in een vloeiende beweging, na enige oefening, snel worden opgezet zodat aan de verpakkingslijnen geen tijd wordt verloren en de normen voor verpakking van een aantal stelen per tijdseenheid niet worden onderschreden.

FECT is een resultaat van intensieve samenwerking tussen de verpakkers, bloemen-exporteurs en een gemotiveerd team van de beste designers. Het krat is getest en gecertificeerd voor een duurzame periode van 7 jaar technische levensduur.

Als exclusieve distributeur zal een van de prominente aandeelhouders van Circular Plastics, namelijk Paardekooper, optreden in het kader van het ambitieuze Re-spect circulaire strategie en zorg dragen voor distributie van de FECT-boxen. Een verhuursysteem zorgt ervoor de aanschafkosten te verlagen. Zo komt het het gebruik van de box binnen het bereik van een zo groot mogelijke groep van verpakkers en bloemenexporteurs met een formule van huur die diverse mogelijkheden kent.

De FECT is slechts een van de 10 logistieke oplossingen die Circular Plastics heeft ontwikkeld voor een transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Daarbij wordt maximaal gebruik gemaakt van >50% hergebruik van schaarse grondstoffen. Daarmee loopt men jaren vooruit op alle europese wet- en regelgeving, die vanaf 2025 slechts 30% nastreeft.

Lees hier meer over de Eco Flowerbox FECT en onze andere innovatieve duurzame producten.

Bron: Artikel Bloemenkrant, klik hier.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.