< terug naar nieuwsoverzicht

Xella Kunststof_pallet_01
20 november 2023
Europese wetgeving in aantocht voor hergebruik van pallets

Houten pallets vertegenwoordigen één van de grootste afvalstromen voor logistieke ondernemingen.

Als onderdeel van de Green Deal en een nieuw actieplan voor een circulaire economie heeft de Europese Commissie een voorstel gepresenteerd om de Packaging and Packaging Waste Directive (PPWD) aan te passen, met als doel het bevorderen van het hergebruik van verpakkingsmaterialen. In dit voorstel worden pallets onder de categorie ‘transportverpakking’ geplaatst, met de bijbehorende doelstelling van 30% hergebruik in 2030 en 90% hergebruik in 2040.

Ondanks dat dit voorstel nog niet bindend is, kijken lobbyisten uit de sector en vertegenwoordigers van de Europese Unie positief naar de aankomende strengere wetgeving met betrekking tot verpakkingsmaterialen. Zodra deze wetgeving van kracht wordt, zullen bedrijven nauwlettend moeten toezien op hun palletstromen.

Xella Nederland heeft als partner van Circular Plastics Alliance al de eerste stap gezet door de houten pallets die gebruikt worden voor cellenbetonpanelen te verduurzamen door over te gaan op 100% recyclebare kunststofpallets. Hiermee bespaart het bedrijf jaarlijks 70 ton CO2 uitstoot en loopt het voor op de komende wetgeving.

 

 

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.