< terug naar nieuwsoverzicht

Circular ULUS 1200_800 being stacked
9 februari 2022
Gebruik van kunststof pallets in export op VK groeit

Met de Brexit, die sinds 1 januari van dit jaar een feit is, zijn er voor bloemen- en planten exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk veel nieuwe regels bijgekomen.

Een van de nieuwe uitdagingen bij de export naar het Verenigd Koninkrijk is het type pallet dat wordt gebruikt. Wanneer wordt getransporteerd naar bestemmingen buiten de Europese Unie dienen houten pallets te voldoen aan de ISPM-15 regeling. Dit betekent dat houten pallets een HT-behandeling moeten ondergaan om verspreiding van organismen in het hout te voorkomen.

Voor de export van bloemen hebben veel bedrijven om deze reden het type pallet dat zij gebruikten moeten heroverwegen. Mede door de houtschaarste hebben meer bedrijven hierbij hun keuze op kunststof pallets laten vallen.

Dat ziet ook commercieel directeur bij Palletcentrale, Frank Bennemeer. “In 2021 zien wij veel bloemenexporteurs op zoek gaan naar een partij die HT-behandelde pallets kan leveren. Omdat de beschikbaarheid van houten pallets onder druk staat en de prijzen hoger liggen wordt de kunststof pallet binnen deze sector een realistisch alternatief. Kunststof pallets hoeven niet HT-behandeld te worden. Veel bedrijven uit deze sector kochten bij ons dit jaar lichte nestbare kunststof pallets. Wij zagen een toename van 80% in de verkochte kunststof pallets. Deze toename vond voor een groot deel plaats bij bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Bijkomend voordeel is dat dit type in elkaar gestapeld kan worden en weinig ruimte inneemt.”

Palletcentrale benadrukt dat ook kunststof pallets circulair kunnen zijn. Gebruikte kunststof pallets kunnen worden teruggehaald, waarna zij opnieuw de economie in worden gebracht. 

Lees hier meer over onze recyclebare kunststof pallets

BP nieuws: 8 december 2021

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.