< terug naar nieuwsoverzicht

HULO_initiatief_aankondigingv3
HULO_initiatief_aankondigingv3
HULO_initiatief_aankondigingv3
HULO_initiatief_aankondigingv3
21 mei 2024
Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) schakelt over op het gebruik circulaire kunststof retourpallets

Nederlandse baksteenproducenten verenigd in de Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) gaan overschakelen op het gebruik circulaire kunststof retourpallets. In samenwerking met Circular Plastics als ketenregisseur en palletproducent Cabka is een kunststof retourpallet ontwikkeld. Deze zal de houten pallets gaan vervangen in het hele logistieke proces, van fabriek tot op de bouwplaats, inclusief het retourneren en hergebruiken van de pallets.

Binnen een periode van twee jaar is het ontwerp van de pallet gerealiseerd en zijn er praktijktests uitgevoerd met 1:1 schaalmodellen in verschillende fabrieken. Momenteel zijn er 4.000 kunststof pallets geproduceerd met een proefmatrijs voor de pilotfase. De pallets worden de komende maanden intensief getest in het laboratorium, in de productielijnen van de baksteenproducenten, bij het transport naar de afnemer en het gebruik op de bouwplaats.

De volgende baksteenfabrikanten doen nu ervaring op met de eerste productieserie: Caprice Baksteen -B.V. Steenfabriek Huissenswaard, Steenfabriek Engels Helden, Rodruza, Strating Gevelsteenmeesters, Steenfabriek De Rijswaard B.V., Vandersanden en Wienerberger Nederland. Daarnaast worden er bij de proefleveringen naar de bouwplaatsen ervaringen opgedaan met het dagelijks gebruik van de pallets. De eerste reacties over de pallet binnen de missie van een afvalloze bouwplaats zijn zeer positief.

Alle ervaringen worden in deze testperiode van enkele maanden vastgelegd en vertaald naar een mogelijke optimalisatie van het ontwerp. Uiteindelijk zal op basis van een definitief ontwerp de productie van de kunststof retourpallets medio 2025 kunnen starten. Een mooi voorbeeld van KNB keramiek (KNB) en haar leden om actief de route te volgen van het voorkomen van verpakkingsafval, vermindering van de CO2-voetafdruk en het hergebruik van deze meermalige kunststof pallet.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.