< terug naar nieuwsoverzicht

Foto kunststof HULO Retourpallet
28 november 2023
Producenten van bakstenen stappen over op circulaire kunststof retourpallets

Nederlandse producenten van bakstenen aangesloten bij branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) zetten een belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Dit in samenwerking met Circular Plastics en Cabka, leverancier en producent van herbruikbare kunststof pallets. De overstap naar kunststof retourpallets voor gevelbaksteen geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-voetafdruk.

Circulariteit, vermindering van afval en verlaging van de CO2-voetafdruk vormen belangrijke speerpunten van de bouwkeramische industrie. Daarom nemen baksteenfabrikanten verenigd in KNB het initiatief om de overstap te maken van houten wegwerp-pallets naar kunststof retourpallets, gemaakt van 100% plastic afval. Het initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van de keramische sector en vormt onderdeel van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030. Het collectief van de bij branchekoepel KNB aangesloten baksteenproducenten en Circular Plastics / Cabka werken gezamenlijk aan het marktklaar maken van de kunststof retourpallet voor metselbaksteen.

De baksteenfabrikanten hebben het initiatief genomen om de haalbaarheid van herbruikbare retourpallets voor bakstenen te onderzoeken. Daaruit is een universeel toepasbaar kunststof oplossing ontstaan als alternatief voor de traditionele houten HULO-pallet met de afmeting 1140 mm (L) x 420 mm (B). Om de effectiviteit van de pallets en de retourname in de praktijk te bewijzen volgen er pilotprojecten in de bouw met medewerking van bouwmaterialenhandel en vier aannemers. Daarna volgt uitrol in de markt. De nestbare kunststof pallets nemen minder ruimte in, gaan 10 tot 20 keer langer mee en dienen na hun volledige levensduur als grondstof voor een nieuwe pallet.

Bouwkeramische industrie

De in branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) samenwerkende fabrikanten produceren gevel- en straatbaksteen, keramische dakpannen, keramische binnenmuurstenen en gebakken wand- en vloertegels. De bouwkeramische industrie heeft een omzet van ca. 750 miljoen Euro (2022) en biedt een directe werkgelegenheid aan ruim 2.500 personen.

Circular Plastics

Circular Plastics ontwikkelde al diverse duurzame circulaire verpakkings-en transportoplossingen die met minder milieubelasting en minder eenmalig gebruik van schaarse grondstoffen een positieve bijdrage leveren aan de ecologie en CO2 footprint.

CABKA

Al ruim 25 jaar verandert Cabka de manier waarop goederen over de hele wereld worden vervoerd. Plastic afval wordt getransformeerd in duurzame, 100% circulaire plastic pallets en containers. Cabka is het antwoord voor elk bedrijf dat goederen met maximale efficiƫntie en met de kleinst mogelijke impact op het milieu wilt verzenden.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.