< terug naar nieuwsoverzicht

Fusie Kras
11 november 2022
Strategisch nieuws Kras Recycling

Strategische groeiambities zorgen voor de verwerving van een meerderheidsbelang in de activiteiten van Recycling Holding Volendam BV.

Kras Recycling B.V. in Volendam, een toonaangevende afvalinzamelaar en sorteerder, en kunststofrecycler in Nederland, kondigde op vrijdag 11 november aan dat het 60% van zijn aandelen zal verkopen aan SCG Chemicals of SCGC, één van de grootste geïntegreerde wereldwijde petrochemische bedrijven en een belangrijke marktleider in het ontwikkelen van circulaire oplossingen.  De samenwerking is een strategische keuze om de toekomst van het familiebedrijf veilig te stellen.

Een sterke focus op kwaliteit, service en transparantie heeft Kras gemaakt tot een topspeler binnen de Europese recyclingmarkt. Deze karakteristieke familiewaarden gelden als fundering voor de strategische samenwerking en verdere ontwikkeling van Kras en SCGC om de ketens te kunnen sluiten.

Deze investering is gekoppeld aan de “Green Polymer” groeipijlers van SCGC.  Inspanningen moeten worden geïntegreerd in de recyclingwaardeketen die een ‘closed loop’ ecosysteem vormen, van afvalinzamelaar, plastic recyclers en uiteindelijk tot converters en merkeigenaren in Europa.

Op weg naar een circulaire economie
Ben Kras CEO: “Europa staat voor enorme uitdagingen en beweegt zich snel in de richting van veranderingen in de overgang van een lineaire economie naar een veel meer circulaire economie.  Dat vraagt veel van het bedrijfsleven, ook van bedrijven als Kras.” De komende jaren moet er nog meer plastic gerecycled worden om de uitdagende doelen te halen. Investeringen zijn noodzakelijk en het aangaan van deze partnerschappen is van vitaal belang voor onze langetermijnvisie.

Mechanische recycling alleen is niet langer voldoende om de grote hoeveelheden plastic afval te verwerken. Daarnaast zijn innovaties, zoals chemische recycling, nodig om de moeilijk te recyclen kunststoffen te behouden en te hergebruiken als grondstof. Daarom is een geïntegreerde aanpak nodig.

Tanawong Areeratchakul, CEO en President van SCG Chemicals of SCGC, zei: “SCGC streeft ernaar de verkoop van de “Green Polymer” portfolio tegen 2030 te laten groeien tot een miljoen ton per jaar. Dit jaar hebben we onze investeringen in de upstream-activiteiten uitgebreid, wat de inzameling en sortering van plastic afval met zich meebrengt, een cruciaal aspect van de productie van gerecyclede polymeren dat direct verband houdt met de groei van de “Green Polymer” producten.

De investering in Kras zal resulteren in een volledig geïntegreerde recycling keten die de inzameling, recycling, verwerking en het bereiken van Europese merkeigenaren en eindgebruikers omvat, in overeenstemming met de strategie van SCGC om verdere groei in Chemicals “Business for Sustainability” aan te moedigen.”

SCGC zet zich in om in Europa te groeien en zal zijn expertise in polymeren, technologie en innovatie gebruiken, waardoor het mogelijk wordt om deze schaalvergroting samen met Kras te realiseren.

Samen sluiten we de keten van producent, afvalinzamelaar en recycler. In de komende jaren verwachten we meer te investeren in innovatie- en recyclingcapaciteit, te beginnen met de uitbreiding van Reks LLC, onze eigen recyclingfabriek in Kosovo.” En in de komende jaren zullen meer stappen worden gezet. Verder zullen partnerschappen met toonaangevende Europese producenten worden verkend en verder ontwikkeld via onze dochteronderneming Circular Plastics, waardoor het nieuwe partnerschap zijn ambitieuze groeidoelstellingen kan bereiken.

Over Kras

Kras verwerkt momenteel 160.000 ton plastic, 120.000 ton papier en verhandeld daarnaast 16.000 ton gerecyclede grondstoffen per jaar. Het gaat hier met name om bedrijfsafvalstoffen die separaat worden ingezameld. Daarnaast heeft Kras een belang van 75% in Reks LLC,  een recycling fabriek in Kosovo. Reks recycled zo’n 9.000 ton PE folie per jaar en zal de capaciteit per half ’23 verdubbelen. Als founding partner heeft Kras een belang van 20,67% in Circular Plastics BV dat duurzame circulaire verpakkingen en transportoplossingen biedt.

Kras speelt een belangrijke rol in de recycling van papier, karton en plastic in Nederland en België.  De grondstoffen worden wereldwijd verkocht, maar Europa is de grootste afzetmarkt. SCGC is de ontbrekende schakel in de keten om haar huidige sterke positie in Europa te behouden en tegelijkertijd haar grote ambities te realiseren. “Juist nu moeten we vooruitkijken en grote stappen durven zetten. Deze samenwerking creëert een enorm potentieel. “We zien de toekomst heel positief.”

 Over SCGC

SCG Chemicals, of SCGC, is een toonaangevende geïntegreerde chemische speler in ASEAN met strategische bases in Vietnam, Indonesië en Thailand, en biedt een volledig scala aan petrochemische producten, variërend van upstream-productie van olefinen tot downstream productie van 3 belangrijke kunststofharsen: polyethyleen, polypropyleen en polyvinylchloride.

SCGC richt zich op het uitvinden van “Innovation that’s Real” om de ASEAN-economie te stimuleren en de kwaliteit van leven te verhogen in overeenstemming met ESG en circulaire economie. SCGC ontwikkelt technologie en innovatie in de richting van HVA’s in infrastructuur, verbruiksverpakkingen, automotive, gezondheid en welzijn en energieoplossingen, samen met duurzaam milieubeheer.

De transactie aan de Kras-kant werd ondersteund door transactieadviseurs RECURA Financials, juridisch adviseur Lexence en Baker McKenzie.

Meer informatie over Kras en SCGS is te vinden op kras-recycling.com en scgchemicals.com.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.