< terug naar nieuwsoverzicht

image_2023_11_30T14_06_31_377Z
1 december 2023
Tariefdifferentiatie 2.0 vanaf 1 januari 2024

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft een nieuwe aanpak onthuld om de productie van verpakkingen van gerecycled plastic en goed recyclebare plastic verpakkingen in Nederland te bevorderen. Deze nieuwe aanpak van het Afvalfonds Verpakkingen betreft Tariefdifferentiatie 2.0. Het doel van tariefdifferentiatie is om bedrijven financieel te stimuleren om over te stappen naar verpakkingen die beter te recyclen zijn. Vanwege de stapsgewijze aanpak, op basis van verschillende eigenschappen van de verpakkingen, kunnen bedrijven hun verpakkingen ook stapsgewijs duurzamer maken.

Tariefdifferentiatie 2.0

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft naar eigen zeggen de Tariefdifferentiatie 2.0 in het leven geroepen om importeurs/producenten verder te stimuleren nóg duurzamere verpakkingskeuzes te maken. Wat Tariefdifferentiatie 2.0 onderscheidt van zijn voorganger, die sinds 1 januari 2019 actief is, is de kans om met bescheiden aanpassingen al aanzienlijke korting te behalen. Namelijk elke kleine, duurzame aanpassing/verbetering aan uw verpakking, wordt beloond.

Tariefdifferentiatie betekent dat producenten en importeurs variërende tarieven betalen aan het Afvalfonds, afhankelijk van de duurzaamheidskenmerken van hun plastic verpakkingen. Vanaf 1 januari 2024 wil het Afvalfonds Verpakkingen Tariefdifferentiatie 2.0 inzetten. Tariefdifferentiatie 2.0 is een vernieuwde versie van de oude tariefdifferentiatieregel en betekent dat verpakkingen van  gerecycled plastic of verpakkingen die goed recyclebaar zijn, met ingang van 1 januari 2024 een gunstiger tarief krijgen. Heeft uw verpakking een hoge duurzaamheidsprestatie? Dan zult u vanaf 2024 worden beloond. Verpakkingen met een lage duurzaamheidsprestatie zullen daarentegen worden ‘’bestraft’’ met een hoger tarief.

Hoe werkt het model?

De berekening begint door te kijken naar de verpakking/weggooi-eenheid. Afhankelijk van of de verpakking dus vormvast of flexibel / niet gespecificeerd is, valt de verpakking onder een bepaald starttarief. Het starttarief voor 2024 voor flexibele en niet gespecificeerde verpakkingen is vastgesteld op € 1,32 en het starttarief voor vormvaste verpakkingen op € 1,22 €/kg ex.btw. Per kortingsstap kun je dus 10 cent korting verkrijgen op dit starttarief. Dus bijvoorbeeld; als de vormvaste verpakking voldoet aan geen enkele van de randvoorwaarden en eisen, betaal je € 1,22 €/kg ex.btw. Als de verpakking voldoet aan de randvoorwaarden en de eisen van 2 van onze kortingsstappen, hanteert men een korting van 2×0,10 €/kg ex.btw. Dan is het tarief voor de desbetreffende verpakking dus 1,02 €/kg ex.btw.

Dezelfde systematiek wordt toegepast op het starttarief van een flexibele verpakking.

Uiteindelijk kan de korting dus oplopen tot 50 cent per kilo. Om de maximale korting te behalen dient de verpakking aan al randvoorwaarden en alle eisen van de 5 stappen te voldoen. Die stappen worden hieronder toegelicht.

Wanneer kom je in aanmerking voor de korting?

  • Als de verpakking helder of wit is (10 cent korting);
  • Als het verpakkingsmateriaal uit slechts één soort bestaat (10 cent korting);
  • Als de etiketten aan de gestelde eisen voldoen (10 cent korting);
  • Als de verpakking geslaagd is voor de KIDV Recyclecheck (10 cent korting);
  • Als de verpakking recyclebaar is volgens de gestelde voorwaarden (10 cent korting).

 

Je kunt zo tot wel 50 cent per kilo besparen!

Wat betreft innovaties, daar hanteert het Afvalfonds Verpakkingen een op maat gemaakte aanpak.

Bron: Afvalfonds Verpakkingen

Het ultieme doel in 2050

Het Afvalfonds Verpakkingen stelt: ‘’Met de introductie van deze vernieuwde tariefdifferentiatie voor plastic verpakkingen zetten we een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie.’’ Het ultieme doel dat het Afvalfonds Verpakkingen voor ogen heeft, is dat in 2050 alle plasticverpakkingen 100% circulair en fossielvrij zijn.

Of dit doel werkelijk in 2050 behaald gaat worden is nog de vraag, maar dat de nieuwe tariefdifferentiatieregel hieraan positief zal bijdragen is zo goed als zeker. Namelijk elke kleine, duurzame aanpassing/verbetering aan uw verpakking, wordt beloond. Dit stelt producenten sneller instaat om te kijken naar wat ze kunnen verbeteren aan hun huidige verpakkingsmateriaal. Allemaal met het doel om plastic verpakkingen beter recyclebaar te maken en te zorgen voor een duurzamere toekomst voor mens en milieu.

Als Circular Plastics kunnen wij deze ontwikkelingen uiteraard alleen maar toejuichen! Ga dus voornamelijk in gesprek met uw producent/leverancier van uw huidige verpakkingsmaterialen om uw verpakkingen, waar mogelijk, nog verder te verduurzamen. Heeft u vragen over deze veranderingen en bent u benieuwd in hoeverre u dit raakt? Neem dan contact op met het Afvalfonds Verpakkingen, of klik hier voor meer informatie.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.