CircularBag® – veel gestelde vragen

De CircularBag®: alles draait om recycling

Alles over de CircularBag

De CircularBag is een grote plastic zak met een inhoud van 200 of 400 liter voor het efficiënt verzamelen van plastic bloemenfolie, bloemen- en plantenhoezen en de krimpfolie rondom pallets en karren. Voor het openhouden van de zak is een handige houder verkrijgbaar. De volle zakken gaan met uw leverancier, groothandel of exporteur via het bestaande distributienetwerk mee terug naar de Nederlandse bloemenveilingen en worden vervolgens gerecycled.

De CircularBag is een ideale, eenvoudige oplossing voor alle sierteeltbedrijven die bloemen uitpakken, ompakken of verwerken tot boeketten en het belangrijk vinden dat hun plasticafval op een betaalbare en verantwoorde manier wordt hergebruikt.

Alles draait bij de CircularBag om recycling: dankzij de CircularBag kunnen we van gebruikte bloemenhoezen nieuwe, 100% gerecyclede bloemenhoezen maken. En ook de CircularBag zélf is voor 90% gemaakt van gerecycled plastic. Een eenvoudige en effectieve gesloten kringloop dus.

De logistiek rondom de CirculairBag in het kort:

 1. U bestelt uw CircularBags bij Broekhof, rechtstreeks of in de webshop. Ook uw leverancier of groothandel kan de CircularBags voor u bij Broekhof bestellen.
 2. U verzamelt tijdens het verwerken van de bloemen de plastic bloemenhoezen en rekfolie in de CircularBags.
 3. U levert de volle zakken samen met overig fust en karren in bij uw leverancier, groothandel of exporteur.
 4. Terug in Nederland verwerkt Kras Recycling de bloemenfolie én de CircularBags opnieuw tot een hoogwaardige grondstof.
 5. Van deze grondstof laten we zowel 90% gerecyclede CircularBags als 100% gerecyclede bloemenfolie maken.
 6. Broekhof maakt van deze bloemenfolie nieuwe, gerecyclede plastic bloemenhoezen (de semitransparante Recy®-hoes) en brengt die opnieuw op de markt.

En zo is de recyclingcirkel rond!

De CircularBag is verkrijgbaar in twee inhoudsmaten:

 • Inhoud van 200 liter: voor kleine ruimten en kleine hoeveelheden afval (ideaal voor bloemisten).
 • Inhoud van 400 liter: handig in grote ruimten en bij veel afval (perfect voor groothandels).


De afvalzak is geperforeerd, zodat u de volle zak gemakkelijk kunt samenpersen zodat hij minder ruimte in beslag neemt.

Kosten en baten van de CircularBag

Vraag uw bloemen- en plantenleverancier naar de CircularBag of bestel ze bij Broekhof (rechtstreeks of in de webshop). Ook de bijbehorende houder kunt u online bij Broekhof bestellen.

Neem contact op met Broekhof voor de prijzen van de 200- en 400-literzakken.

Vraag Broekhof naar de prijzen. Wij raden aan om per werkplek één houder aan te schaffen. Dit is een eenmalige investering. De handige houder houdt de zak geopend op werkhoogte en is uit te breiden met wieltjes (ook te koop bij Broekhof).

De CircularBags zijn verpakt op rollen: de 200-literzakken op een rol van tien stuks en de 400-literzakken op een rol van zeven stuks. Eén doos CircularBags bevat twaalf rollen.

 • In de zak van 200 liter gaat ongeveer 4,5 kilo plasticfolie (500 à 600 bloemenhoezen*).
 • In de zak van 400 liter gaat ongeveer 9 kilo plasticfolie (ruim 1.100 bloemenhoezen*).


* Bij bloemenhoezen van gemiddelde grootte.

Een belangrijke vraag! Want de CircularBag kost u weinig en biedt u grote voordelen:

 • U haalt als bloemenverwerker een eenvoudige oplossing in huis om uw milieu-impact te verlagen.
 • Uw leverancier, groothandel of exporteur neemt de volle zakken gratis mee terug naar de Nederlandse bloemenveilingen.
 • U verlaagt uw afvalkosten, want u betaalt voor dit plasticafval geen verpakkingsbelasting aan uw overheid (zorg dat u kunt aantonen dat uw afvalplastic wordt gerecycled).
 • Uw medewerkers kunnen op hun werkplek snel en efficiënt al het plasticafval verzamelen.
 • Dit levert schone en geordende werkplekken op. Het resultaat: betere efficiency en meer werkplezier bij uw medewerkers.
 • U weet zeker dat uw plasticafval niet in de verbrandingsoven belandt, maar wordt hergebruikt als nieuwe bloemenhoezen.
 • U levert aantoonbaar een concrete bijdrage aan een schoner milieu.
 • Recyclen geeft uw onderneming een positieve, duurzame uitstraling bij klanten, leveranciers en partners. Draag dit vooral uit via uw website of winkel!

Hoe gebruik ik de CircularBag?

De CircularBag is ideaal voor werkplekken in ruimten waar verpakte bloemen worden uitgepakt, omgepakt of verwerkt tot boeketten, zoals bij bloemen- en plantengroothandels, bloemenverwerkers, uitpakbedrijven, ompakbedrijven, exportbedrijven, boeketterieën en bloemisten.

Plaats de CircularBag in de bijbehorende houder bij een werkplek. Verzamel tijdens het verwerken van de bloemen alle bloemenfolie, bloemenhoezen en rekfolie in de CircularBag. De volle zak is dankzij de gaatjes gemakkelijk samen te persen, zodat hij weinig ruimte in beslag neemt. Lever de volle CircularBags samen met overig fust en karren in bij uw leverancier, groothandel of exporteur.

U kunt de volle CircularBags elke dag samen met overig fust en karren meegeven aan uw transporteur, of inleveren bij uw exporteur, groothandel of leverancier. Dit is gratis!

In de CircularBag verzamelen we alleen zachte folie en rekfolie. Deze folies kunnen we recyclen, om er opnieuw bloemenhoezen en CircularBags van te maken. Wees daarom zorgvuldig en deponeer in de CircularBags alleen:

 • Plastic bloemenfolie
 • Plastic bloemen- en plantenhoezen
 • Krimp/rekfolie rondom pallets en karren

Al het andere plasticafval en restafval mag niet in de afvalzak. Dus geen:

 • Plakband(resten), etiketten, (prijs)stickers en tape (kleine hoeveelheden die op de folie zitten, mogen mee in de CircularBag)
 • Kunststof spanbanden
 • Plastic koffie- en theebekertjes
 • Piepschuim (EPS), dit wordt apart verzameld en gerecycled
 • Papier en karton, dit wordt apart verzameld en gerecycled
 • Al het overige restafval

Voor uw eigen gemak: ja! De houder houdt de CircularBag netjes open op werkhoogte. Zo kunnen u en uw medewerkers de zak snel en gemakkelijk vullen met bloemenhoezen en rekfolie. De houder past op elke werkplek, neemt weinig ruimte in beslag en is voor nog meer gemak uit te breiden met wieltjes.

Het ontstaan van de CircularBag

De CircularBag is een initiatief van het Circular Plastics-team, bestaande uit recyclingbedrijf Kras, bloemenverwerker Fresco Flowers en verpakkingsleverancier Broekhof. Samen ontwikkelden zij een nieuwe, innovatieve en duurzame verpakkingsoplossing om met de hele bloemensector een positieve bijdrage te leveren aan het milieu.

Wereldwijd hergebruik van plastic in de sierteeltsector! Ons doel is een eenvoudig, globaal recyclingsysteem voor plastic bloemenhoezen en rekfolies. Dankzij de CircularBag kan iedereen snel, eenvoudig en betaalbaar zijn plasticafval inzamelen, waarna wij dit laten recyclen tot nieuwe, 100% gerecyclede bloemenhoezen. Zo dragen we binnen de bloemensector met zijn allen bij aan een circulaire economie met volledig hergebruik van reststoffen.

Het laatste woord over het meest duurzame verpakkingsmateriaal is nog niet gesproken. Onze mening: zolang plasticafval daadwerkelijk wordt gerecycled en niet in de natuur of oceaan terechtkomt, is plastic een betere keuze dan bijvoorbeeld papier. Bloemen- en plantenhoezen zijn gemaakt van traditionele plastics zoals PE, PP, CPP, OPP en BOPP, een ideaal materiaal voor het effectief verpakken en vervoeren van bloemen en planten. Deze plastics zijn uitstekend te verzamelen, oneindig opnieuw te recyclen en goed te verwerken tot nieuwe, duurzame eindproducten.

Informeer uw medewerkers over wat er wel/niet in de CircularBag mag. Download gratis de poster en hang deze op.

Meer weten ?

Heeft u vragen die nog niet zijn beantwoord?
Neem dan gerust contact op met ons via:
circularbag@circular-plastics.com.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.