< terug naar nieuwsoverzicht

layne-harris-hSvZ7FXvur0-unsplash
1 april 2022
Wegwerpbekers verboden op kantoor, horeca en festivals vanaf 2024

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -bestek niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moeten herbruikbare borden of bekers gebruikt gaan worden.

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan ook niet meer. Hiervoor geldt een uitzondering voor zorginstellingen. Men moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die iemand voor onderweg koopt. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per 2023.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang hiervan maar 75 tot 90 procent weer wordt ingezameld en hergebruikt. Dat mag alleen “wanneer het echt nodig is”, aldus de staatssecretaris.

19 miljoen bekertjes

Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.”

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Beeld: ook in de kartonnen (koffie)bekers zit kunststof. Foto: Layne Harris | Unsplash

Bron: Dagblad van het Noorden

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.